Invertersko zavarivanje – učinkovito i pouzdano

Invertersko zavarivanje – učinkovito i pouzdano
Invertersko zavarivanje – učinkovito i pouzdano

Video: Invertersko zavarivanje – učinkovito i pouzdano

Video: Invertersko zavarivanje – učinkovito i pouzdano
Video: ✅✅✅ REVIEW GRUPO SOLDAR INVERTER MINI MMA 200 ( EL MÁS PEQUEÑO Y BARATO DEL MUNDO ) 2021 2024, Travanj
Anonim

Invertersko zavarivanje je dokazan način spajanja proizvoda od nehrđajućeg čelika. Preporučuje se svima za radove zavarivanja.

invertersko zavarivanje
invertersko zavarivanje

Mnogi vlasnici dacha i garaža ne mogu bez aparata za zavarivanje inverterskog tipa. Ali svi se pitaju mogu li se dijelovi od nehrđajućeg čelika zavariti. Odgovor je jednostavan. Ako su ispunjeni svi potrebni zahtjevi, to će biti učinjeno.

zavarivanje nehrđajućeg čelika s inverterom
zavarivanje nehrđajućeg čelika s inverterom

Invertersko zavarivanje se izvodi pomoću posebnih elektroda. Na primjer, OZL-8. Ova vrsta elektrode prikladna je za zavarivanje dijelova od nehrđajućeg čelika s oznakama:

• 08X18H10T;

• 08X18H10;

• 12X18H9.

Upotrebom posebnih elektroda može se izbjeći interkristalna korozija. Zavar se dobiva kada se koriste posebne elektrode. Moći će izdržati utjecaje kiselih i alkalnih sredina, a ne samo atmosferskih pojava.

Nehrđajući čelik je zavaren inverterom pomoću štapnih elektroda. Dizajnirani su za zavarivanje nehrđajućeg čelika (MMA) i zavarivanja zaštićenog plinom (TIG).

inverter za argonsko elektrolučno zavarivanje
inverter za argonsko elektrolučno zavarivanje

Zavarivanje se izvodi pomoću izvoraistosmjerna struja s obrnutim polaritetom kratki luk. To znači da elektroda mora biti polarizirana znakom plus, a izradak mora biti sa predznakom minus.

TIG inverter za zavarivanje koristi se za izbjegavanje oksidacije ili ozoniranja. Prije početka rada potrebno je temeljito očistiti cijelu površinu materijala od onečišćenja. Smjer zavara može biti u bilo kojem prostornom položaju.

Prilikom odabira pretvarača uzmite u obzir sljedeće nijanse:

1. Uređaj mora raditi na visokom i niskom naponu. Odstupanja napona napajanja su dopuštena unutar 20%.

2. Raspon temperature je vrlo važan. Neki modeli ne mogu raditi na niskim temperaturama. Pretvarač EN 60974-1 može raditi u rasponu od -40˚C do +40˚C.

3. Za kućne potrebe (zavarivanje nehrđajućeg čelika ili aluminija) bit će dovoljno 160 ampera na izlazu. Ali za profesionalni rad bolje je koristiti uređaje snage iznad 200 ampera.

Pažljivo proučite svoju putovnicu. Provjerite je li pretvarač prikladan za vaše potrebe. Označava vrstu elektroda koje su prikladne za ovaj model. Ne zaboravite da vrsta zavarivanja ovisi o vrsti čelika i njegovoj namjeni.

Invertersko zavarivanje ima mnoge prednosti:

1. Povećanje i smanjenje napona u mreži do 20% ne igra veliku ulogu.

2. Vrlo kvalitetan šav.

3. Potrošnja elektroda je manja jer je razina prskanja metala vrlo niska.

4. Mogućnost korištenja višeuniverzalne elektrode za različite vrste nehrđajućeg čelika.

Ako ste vlasnik inverterskog aparata za zavarivanje, sav posao možete obaviti sami. Dakle, trošak elektroda će biti izravno proporcionalan cijeni ovih radova. Maksimalna cijena elektroda je 700 rubalja po pakiranju, ali se mogu naći jeftinije opcije. Ako se za pomoć obratite zavarivaču, iznos za usluge će se barem udvostručiti.

Invertersko zavarivanje nije tako komplicirano. To je u moći svakoga. Glavna stvar je želja, i uspjet ćete.

Preporučeni: